ABD ve Türkiye Doğu Akdeniz’de Ortak Tatbikat Gerçekleştirdi
September 5, 2020DIŞ POLİTİKA 26 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye ve ABD savaş gemileri Akdeniz’de ortak tatbikat yaptı. Tatbikatın detaylarının verildi
DIŞ POLİTİKA
26 Ağustos 2020 tarihinde Türkiye ve ABD savaş gemileri Akdeniz’de ortak tatbikat yaptı. Tatbikatın detaylarının verildiği açıklamada iki ülke arasında yapılan Tatbikatın NATO müttefikleri arasında deniz güvenliğinin sağlanmasına yönelik olduğu ifade edildi. ABD Başkanı Trump, Çarşamba günü Yunan ve Türk mevkidaşları ile görüştü. Bölgede artan gerginliklerle ilgili endişelerini dile getirerek iki NATO üyesini diyalog kurmaya çağırdı. ABD Donanmasına ait askeri operasyonlarda hızlı nakliye ve destek hizmetleri için kullanılan USS Hershel Woody Williams isimli savaş gemisi, 27 Temmuz'da Virginia Eyaletindeki Norfolk Limanı'ndan yola çıkıp 18 Ağustos'ta Yunanistan'ın Girit Adası'na gelmişti. Bu savaş gemisinin bölgeye getirilmesinin amacı, Türkiye ve Yunanistan arasında tansiyonun düşürülmesiydi. Fakat getirilen savaş gemisinin bölgedeki tansiyonu düşüreceği söylenemez.
New York Times'da ABD’nin Türkiye ve Yunanistan arasında tırmanan gerilimde geçmişte olduğu gibi şimdi de iki NATO müttefikinin içinde bulunduğu çatışma ortamında arabulucu olmaya çalıştığı ifade edildi. Başkan Trump’ın Erdoğan’ı arayarak müzakere çağrısında bulunmasının çok etkili olmadığı çünkü Trump’ın seçim kampanyası sürecinde uygun bir arabulucu olarak görülmediği belirtildi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması üzerine Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip etmediğine ve Avrupa Birliği’nin de Türkiye üzerinde baskısının fazla olmadığına değinildi. Beyaz Saray krizde arabuluculuk rolünü büyük oranda Almanya'ya bırakmış durumda. Gözlemciler, ABD'nin Türkiye ve Yunanistan'ı Almanya'nın arabuluculuğundaki müzakereleri kabul etmeye zorladığını belirtiyor. Bazı Avrupalı yetkililerinin, ABD yönetiminin Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de kendi sınırına çekilmeye ikna etmediğinden şikayetçi. ABD'nin, Akdeniz siyasetine sürüklenmekten mutlu olmadığı sır değil. Ancak ABD'nin bazı sorunun yönetimine dahil olmamaya karar verdiğinde işlerin daha da kötüye gitmesi durumunda kararından vazgeçebileceğini öngörülebilir.